August 21, 2012

Bambaska Bayram Tadi...


Bambaska bir hayat tecrübesi yurtdisinda yasamak.. Baska bir kültür icinde, baska insanlarin arasinda, bambaska dil ile yasamak.  Ülkenizden, ailenizden ve dostlarinizdan ayri gecirdiginiz anlardan büyük bir fedakarlik ederek baska topraklarda kendimize yeni dünyalar kuran bizler, bu zorlu fakat cogu zaman keyfli macerada elbette bir cok kazanim elde ediyoruz. Hele ki bayramlarda herseyin degerini daha cok anliyor ve sahip cikmaya calisiyoruz. Adina "gurbette bayram"diyerek söze baslamak istemedim cünkü buradaki bayram telasini görmek, sokaklardaki bayrami kutlayan Türk, Arap, Pakistanli ve bircok baska milletten insanlarin coskusunu birbiriyle paylasmasi, bayram buruklugunu biraz olsun silmeye yetiyor.

Yasamimizin yaklasik dört yillik bir bölümünü gecirdigimiz yurtdisinda, sunu cok iyi ögrendik ki; ayri kaldigi herseyi daha cok özlüyor ve onlara tüm benligiyle gereken degeri vermeye calisiyor insan. Bayramlarda eger Türkiye'ye gidemediyseniz, 

1. Herseyden önce "Bayram" size kesinlikle tatili cagristirmiyor. Bayramin bayram oldugunu bir gün önceden hissederek, bilincle karsiliyorsunuz.

2.Telefonla akliniza gelen tüm sevdiklerinizi aramaya seslerini duymaya, hal hatir sormaya calisiyorsunuz. Tabii tüm bunlari bir zorunluluk olarak degil de icten samimi bir özlemle yaptiginizin karsi tarafin hissetmesi paylasilan bayram sevincinin kat sayisini arttiriyor.

3. Telefon ile ulasamadiklariniza,  "klasik 2 cümleden olusan genel bayram kutlama cümleleri"yerine hal hatir soran ve güzel dileklerinizi eklediginiz mesajlar ile ulasmaya calisiyorsunuz.

4. Bayrami kafa dinlemeye calisilan zaman diliminden cikararak, beraberligin ön planda oldugunun idrakiyle kimi sevdiklerinizin birarada olduklari zamani kararlastirarak video ile görüsme yapip, herkesi görmüs olmanin mutluluguyla, arada mesafeler yokmuscasina konusup sohbet etmenin tadini aliyorsunuz.

5. Sizi arayan, mesaj ve mail gönderen sevdiklerinize bir kez daha mütesekkir olup, vefalari icin onlara icten tesekkürlerinizi sunuyorsunuz.

6. Bulundugunuz yerde sizin gibi bayrami sevdiklerinden uzakta yasayan arkadaslarla bayram kutlamalarina oldukca özen gösteriyorsunuz. Tipki Türkiye'deki eski bayramlar gibi, özenli bir sekilde giyinerek, arkadaslariniza bayram ziyaretlerinde bulunuyorsunuz.

7. Tüm yil boyunca olmadigi gibi bayramlarda da hic kimse, isten, gücten, coluk cocuk telasindan, hayatin yogunlugu ve mesguliyetinden bahaneler uydurmak yerine, coluk cocuk tüm arkadaslar kalabalik bir sekilde biraraya gelme cabasi icinde bulunuyor. Beraberlik anlayisi icinde, samimi sohbetler esliginde icilen caylarin, yenilen tatlilarin tadi sonuna kadar cikarilmaya calisiliyor.

7. Yurtdisinda bayramda hediyelesme gelenegi hala devam etmekte. Ne kadar büyümüs olsanizda arkadaslarinizdan kücücük bir hediye almanin mutlulugu bile bayram sevincinize katkida bulunuyor.

8. Verilen hediyeleri heyecanla acan cocuklarin gözlerindeki sevinci görmek bayramlarin anlamini tekrar hatirlatiyor size.

9. Herkesin herkese vakit ayirdigi, kimsenin tatile, deniz kenarina kacmadigi bayramlari yasiyor insan yurtdisinda.

10.Ve elbette baska güzel bir duygu ise, Alman yada diger yabanci arkadaslarinizdan sizin kültürünüzü ve dininizi az cok taniyip saygi duyanlardan aldiginiz bayram tebrikleri de yüzünüzdeki gülümsemenin artmasini sagliyor...

Aslinda daha binlerce güzel madde eklemek mümkün bu listeye. Ailelerinizden ve sevdiklerinizden uzakta kaldiginiz bu bayram günlerinde sizin gibi hissedip, sizin gibi bayramlarin degerini bilen insanlarla bayramlari yasamanin da apayri bir tadi var. Kimi zaman mesafelerin uzakligindan dolayi "Gözden irak olan gönülden irak olur" sözüne sadik kalan sevdiklerinizle paylasamadiginiz güzel anlari, sanki yillardir bereberce yasamiscasina samimi kutlayan arkadaslarinizin varligi yüzünüzdeki buruklugu alip götürüyor.

Bu bayramda da bizleri taa uzaklarda unutmayip bayramimizi kutlayan, sevgi dolu seslerini bizlere duyuran tüm sevdiklerimize cani gönülden selam ediyor, herkesin bayramini en icten dileklerimizle kutluyor ve selamlarimizi yolluyoruz. Beraberce nice güzel, sevgi ve muhabbet dolu bayramlara....

No comments: