April 26, 2010

Yepyeni kimliğiyle samimi, farklı meydan : Beşiktaş Balık Pazarı

Az önce tesadüfen nette bambaşka konuları araştırırken karşıma birden Beşiktaş semtinin yenilenmiş Balık pazarı fotoğrafları çıkıverdi.

Üniversite yıllarımı yaşadığım, okul çıkışı arkadaşlarla sahilde keyfli vakit geçirdiğim ama eve dönüşlerde yokuşlarından bir hayli yakındığım kendine has semt Beşiktaş. Bu semtte yaşamış yada hala yaşamakta olan birçok kişi Beşiktaş'ın bu güzel küçük balık pazarını ve samimi çevresini tanır.

Açıkçası balık pazarının bu yeni-biraz soğuk ve mesafeli duran- yüzünü görünce ilk bakışta yadırgadım. O doğal, derme çatma denilebilecek meydanda yeralan pazar bir anda yepyeni, modern ve hijyenik bir kimliğe bürünmüş.
Beşiktaş'ta yaşayanların bildiği gibi, semtin ortasında yıllardır duran bu pazar, çevresindeki küçük balık restoranlarıyla, arkasındaki dar sokaklarıyla adeta semtin ortasında bağlayıcı bir kentsel mekan unsuru oluşturmaktadır.

Yeni balık pazarının başlangıç hikayesi oldukça ilginç. Bu yeni kimliğin oluşturulması; sürekli olarak artan, ekonomik gücü yüksek marketler nedeniyle, gücünü kaybetmeye başlayan buradaki küçük esnafın yani balık satıcılarının bu durumdan şikayetçi olmaları ve ilk adımı atmaları ile başlıyor. Ve pazarın müşterilerinden olan mimar Gökhan Avcıoğlu ile fikirlerini paylaşıyorlar. Beşiktaş Belediyesi'nin desteği, Eczacıbaşı'nın cömert sponsorluğu ve GAD (Global Architectural Development) takımının tasarımları ile günlük yaşam pratiğine güzel bir örnek olan bu yeni Balık Pazarı ortaya çıkmış.

Pazar, semt merkezinde, arnavut kaldırımı iki sokağın kesişiminin oluşturduğu üçgen alanda yer almaktadır. Bu da fonksiyon-form ilişkisi için eldeki hazır veri olmalı. Böylece Beşiktaş'lı halk; bulunduğu yer ile uyumlu forma sahip, oldukça fonksiyonel bir balık pazarı pavyonuna kavuşmuş oluyor. Pratikliği ön plana çıkaran başka başarılı nokta ise, kullanılan malzemeler. Form betondan oluşuyor ve çatı kısmı oldukça hafif malzeme olan paslanmaz çelik ile kaplanmış. Bu da kullanım ve temizleme kolaylığı ve modern bir görünüm sağlamakta.
Yeni pazarın üzerini örten bu üçgen örtü; üç ayağı ile yere basarak taşıyıcı görevi görürken aynı zamanda kenarlarının açıklığı ile de sadece çevresinde dolananlar için de, içerisinin çok iyi bir şekilde algılanmasını sağlamakta.

Bu projede hassas davranılan diğer bir konu, aydınlatma elemanları. Tavandan direkt olarak balık tezgahlarının üzerine kırmızı kablolarla sarkıtılan ampüller. Bu düşüncenin çıkış noktası, ampullerin istanbul pazarlarının basit, kullanımı kolay ve alışılmış aydınlatma elemanları olması.
Balık tezgahlarını çevreleyen duvarlar içinde Eczacıbaşı Vitra projeye balık pullarını andıran renkli seramikleri ile katkıda bulunmuş. Ve ortaya İstanbul'un en canlı günlük yaşantısına sahip semtlerinden biri olan Beşiktaş'a yepyeni bir balık pazarı ve küçük, sıcak, samimi bir meydan olgusu yeniden kazandırılmış.

Aslında sadece sanal ortamda görmüş olduğum ve New York Times 'da okuduğum haberler ile bu yenileşmeyi tamamiyle anlatmak yada irdelemek mümkün değil. Bu nedenle bu yeni balık pazarmızı görmek isteyenlere tavsiyem harika bir cumartesi günü Beşiktaş'a giderek burayı canlı olarak deneyimlemeleri.

İyi gezmeler...
26April2010

No comments: