November 20, 2011

Evlerimizde yeni kullanim alanlari yaratmak...


Pek rutin olmasa da arada sirada bende evinin yerlesim düzenini degistirenlerdenim. Hemde bunu öyle bir zevkle yapiyorum ki, hazirliklara bir kac gün önceden, inceleme ve gözlemlerle basliyorum. Mimar olmanin verdigi bir aliskanlik olsa gerek ön eskizler yaptigim da oluyor arada :)

Büyük bir keyf veren bu degisiklik sürecinin asil sebebini de düsünmüyor degilim acikcasi. Kimileri bunun -özellikle- bayanlara ait psikolojik bir durum oldugunu düsünse de kesinlikle bu görüse katilmiyorum. Ya da öyle oldugunu varsaydigimizda bu; kadinlarin, erkeklere oranla daha fazla mekan yaratma kapasitesi olduguna isaret ediyor olabilir belkide:) 

Herseyden önce, yasanilan mekanda yapilan bir degisimin, farkli bakis acisi, farkli kullanim arayislari oldugu kanisindayim. Insan icgüdüsel olarak, bulundugu mekani daima farklilastirmak ve gelistirmek icin cabalamaktadir. Bunun en basit örnegi olarak görüyorum evlerimizde veya odalarimizda yaptigimiz yerlesim degisikliklerini.(yada magaralardan günümüz penthause larina gelmis olusumuzda örnek gösterilebilir ;) ) Kimi zaman bu yeni mekansal arayis ihtiyaclarimizdan dogabilmektedir. Evlerimizde kendimiz icin calisma, kitap okuma kösesi, oyun alani yaratma istegi gibi..

Ayrica psikolojik olarak bu bir avantaj olarak görülmeli bence. Cünkü, belirli araliklarla yapilan bu degisim, kisinin yenilige ne kadar acik oldugunu göstererek, ona uyum saglayabilme kapasitesini de gösteren kücük bir deneyimdir. Esyalarin yerlerini degistirme istegiyle beraber, farkli sekilde neyi nereye yerlestirecegimizi düsünmenin, zihnimiz icin de iyi bir, tasarlama ve üc boyutlu düsünebilme antremani oldugunu savunuyorum. Elimizde var olan ve boyutlarinda degisiklik yapma imkanimiz olmayan mekanlar cercevesinde, icinde yer alan objelerle oynayarak alternatifler üretmek de baska bir bakis acisi.

Mekanlar insanlarin hisleri karsisinda en güclü tetikleyici unsurdur bence. Bir mekanda bulunmak ve onun bize aktardigi enerji ve hissi duyumsayabilmek, o mekani yaratanlar acisindan da basari anlaminda önemlidir. Yasadigimiz mekanlarda yaptigimiz kücük degisimler aslinda, yasamimizi, fikirlerimizi, zevklerimizi, algilarimizi sekillendiren büyük adimlardir.

Bu yaziyi yazmamin sebebi: bugün bir kez daha evimi büyük bir zevkle düzenleyerek kendime güzel bir calisma alani yaratmis olmam. 

Bu arada unutmamaniz gereken en önemli nokta su: tüketimin hizla yasandigi bu cagda, özellikle Ikea gibi tüketime önemli katkida bulunan kurumlardan uzak durarak, elimizde varolan esya ya da objelerle geri dönüsüm baglaminda basarili sonuclar üretmeyi en uygun, hizli ve dogru cözümler olarak görüyorum.




No comments: